Дори да не обичате да работите с тесто, тази рецепта е толкова лесна и приятна, че ще промени мнението ви! Хлебчетата се получават невероятно леки, ефирни, меки и вкусни! А тестото с мая е като пухче. Дори и след няколко дни изделията са пресни, структурата и вкусът им са запазени. Можете да направите кифлички с любимата си плънка или пък голяма погача - резултатът винаги е на 100%.
Мекички хлебчета от пухено тесто:
Продукти за 8 големи хлебчета:
- пшенично брашно - 500 гр.
- суха мая - 10 гр.
- прясно мляко (вода) - 210 гр.
- яйца - 2 броя
- захар - 30 гр.
- сол - 0,5 ч.л.
- мед (по желание) - 1 ч.л.
- масло - 80 гр.
Освен това:
- масло за намазване
- захар/морска сол
Приготвяне:
В купичка или чашата на миксера изсипете топлото мляко, добавете меда (при алергия може да го пропуснете), яйцата, захарта и солта. Разбийте до еднородна смес, може и с миксер.
Прехвърлете тестото върху плота и доомесете, след което го прехвърлете в намаслена купа, покрийте и оставете да втасва на топло 1 час. Втасалото тесто оформете на фитил и нарежете на 8 еднакви парчета. От всяко направете топче, разточете с точилка на елипса и навийте откъм късия край на руло. Подгънете двата края на рулото и прищипете добре, така че да се оформи топчица. Подредете ги една до друга в намаслена тавичка и оставете да втасат.
Когато втасат хубаво, с ножица направете разрез по средата на всяка питка, сложете парченце масло и поръсете всички със захар (или морска сол, ако ги предпочитате солени). Печете на 180 градуса около 20-25 минути, докато приятно се зачервят.
Приятен апетит!
иятemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/01/18/eto-budet-vash-lyubimyj-retsept-bulochek-vozdushnye-kak-puh/?fbclid=IwAR2p7Po9hfLc-74siVub7pgbI44gcq71dhny-DFqLrzcbumG3vz257qZVtA