Съвсем обикновен, а така полезен
Добре познатият ни оцет, който ежедневно използваме в кулинарията, има още редица приложения, както сме ви писали неведнъж.
Първите свидетелства за неговата употреба датират от 5000 години пр. Хр.
Добивали са го от ферментирало вино. Той е бил използван най-вече в медицината, но и като надежден консервант още по време на една от най-старите цивлизации - Вавилонската.
Почитан е и в древна Гърция. Хипократ го е предписвал като лек срещу плеврит, треска и запек.
Египтяните го използвали като антибактерицидно средство. Когато оцетът бил комбиниран с мед, древните го считали за невероятно лекарство против кашлица.
За какво го използваме основно днес? Възможните му употреби никак не са малко.
Оцетът отнема болката и температурата
Това е доста популярен факт. Когато антипиретиците не помагат, оцетът е средството, което спасява човешкия живот. Можете да сложите навлажнена с оцет кърпа, да потопите краката си в оцет и вода в съотношение 1:1 или в по-тежките случаи да се увиете в чаршаф, напоен със същия разтвор.
При изгаряне най-ефикасното средство е отново оцет, смесен със сода. След това е добре да се използва подходящ крем, но ако нямате такъв, олио/зехтин също върши чудесна работа.
Оцетът е невероятно почистващо средство
Вероятно много от вас са виждали ефекта от оцетната киселина върху прозорците. Те светват мигновено, когато ги изтрием с вода и оцет. Същият блестящ вид придобиват стъклените и кристални чаши, след като ги изтъркаме с кърпа, напоена със същия разтвор.
Всякакви упорити замърсявания по фугите в банята или по пода се отстраняват също доста ефикасно, като ги изтъркаме с оцет и сода. По този начин си спестяваме токсичните изпарения, а излиза и доста по-евтино.
Оцетът отстранява лесно и мазни петна, разтваря липидния слой и е доста надежден при отстраняването на кетчуп, горчица, майонеза и други от дрехите.
Оцетната киселина действа и като омекотител. Ако прибавите малко при прането си, дрехите ще са по-свежи, а цветовете по-запазени. Оцетът донякъде противодейства и на котления камък.
Оцетът се употребява и в разкрасителните процедури
Той се добавя подобно на лимона към много видове домашни маски за лице или за коса. Можете да пробвате запарваща маска със зехтин, жълтък, лъжичка оцет и лъжичка алкохол. Загрейте я леко, за да не се пресече яйцето, сложете найлон върху косата и оставете да престои два часа. Ефектът е поразителен.
Ако водата ви е варовита, което е факт в много райони на България, непременно ползвайте оцет при измиване, за да омекотите косата.
Здравословни ползи от оцета
Има изследвания, които сочат, че редовната употреба на оцет намалява лошия холестерол и триглицеридите. Счита се, че предпазва и от исхемична болест на сърцето.
Оцетът има свойството да разтваря телесните мазнини и затова заедно с лимона е изключително ценен при борбата с излишните килограми.
Още от древността са били изтъквани многото ползи от оцета. Той има антибактериални свойства , помага за отвеждане на токсините от организма, подобрява работата на бъбреците, премахва артериалните плаки, подобрява кръвообращението и засилва метаболизма. Не е препоръчителен за хора, страдащи от стомашни киселини.
Невероятни кулинарни приложения на оцета
Той е мощен консервант и се използва при приготвянето на различни видове туршии. Продуктите в него се запазват свежи и много вкусни.
Оцетът е основа за много сосове. Редуцираният оцет се получава, като се загрява, докато част от водата му се изпари и вкусът стане по-концентриран.
Оцетът е идеален заместител на лимоновия сок в много ястия и супи. Ако зелената салата увехне, можете да я потопите във вода с малко оцет и тя отново ще добие свеж вид.
Същото важи и за цветята във вазата - добавете във водата им малка лъжичка оцет.