Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, въпреки че хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания на съвременните клиницисти му отреждат едно от първите места сред природните продукти с лечебно действие.
Целебната му сила е известна още от древността: той не дразни стомаха и се усвоява леко от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система.
В действителност медът е незаменима храна в ежедневното меню на човека. И това се дължи най-много на забележителния му състав: витамини от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза, липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества.
Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-добре е това да случва се 1 час преди лягане или 3 часа след като сме се нахранили.
Медът трябва да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.
Медът е богат на ензими и действието му улеснява функциите на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня.Ако съчетаем мед с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също така при простудни заболявания.