За тестото:
500 гр. бяло брашно
250 гр. маргарин или масло
2 жълтъка + 1 жълтък за покриване
75 гр. пудра захар
1/2 ч.л. сол
7 гр. суха мая - 1 пакетче
150 мл прясно мляко
90 гр. заквасена сметана
Орехова плънка:
150 гр. запечени и смлени орехи
1 с.л. хлебни трохи
85 гр. захар
кората на 1 лимон
1 ч.л. екстракт ванилия
50 мл вода
100 мл прясно мляко
Макова плънка:
200 гр. смляно маково семе
50 гр. овесено брашно
100 гр. пудра захар
140 мл. прясно мляко
кората на 1 лимон
Загрейте млякото и разтворете вътре 1 ч.л. захар. Добавете маята и смесете с пръсти. Оставете настрана, за да се активира и шупне.
Смесете брашното, солта и пудрата захар. Нарежете маслото на кубчета и прибавете към брашнената смес, след което омесете с ръце, така че да се получат трохи. Може да използвате и миксер. Добавете жълтъците, сметаната и шупналата мая. Омесете много добре, докато тестото не залепва за пръстите. Отнема около 10-15 минути. Сложете тестото в набрашнена купа, поръсете отгоре малко олио или зехтин и оставете на топло да втаса за 90 минути. Може да сложите и на много слаба фурна – 40 градуса.
Докато тестото втасва, пригответе плънките: рецептите са по-долу.
След като тестото втаса, разделете го на 2 или 3 по-малки части. Разточете на тънички четириъгълници. Поръсете плънките върху разточеното тесто. Навийте го откъм дългата страна на стегнато руло. Повторете с останалите части от тестото.
Разбийте единия жълтък с малко вода и намажете с него рулата. Набодете ги навсякъде и ги оставете на стайна температура за 30-тина минути.
Покрийте ги отново с яйчената смес. Поставете ги на студено навън или в хладилника за още 30 минути. През това време загрейте фурната на 200C.
Сложете рулата във фурната и печете 10 минути, след това намалете фурната на 160 градуса и печете още 15 минути. Ако покафенеят бързо, сложете отгоре лист фолио или хартия за печене.
Когато са готови, изчакайте да се охладят, преди да ги нарежете.
За ореховата плънка:
Оставете водата да заври, след това добавете захарта и ванилията. Варете, докато се образува сироп – около 10 минути. Налейте вътре млякото и оставете отново да заври. Изключете котлона и добавете орехите и лимоновата кора. Охладете, преди да намажете плънката върху тестото.
За маковата плънка:
Смесете захарта, овесеното брашно и лимоновата кора с мака. Възварете млякото, след това добавете сместа с маковото семе. Охладете, преди да нанесете плънката върху тестото.