1 1/2 чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 чаша много меко масло
1 чаша бяла захар, разделена на две
1 ч.л. лимонов екстракт
2 яйца – разделени на белтъци и жълтъци
2 ч.л. нишесте
щипка кремотартар (натурална сол от винопроизводстовто, която се използва като набухвател в хранителните продукти)
1 чаша френско грозде, измито и почистено от дръжките
В голяма купа разбийте брашното и бакпулвера. Объркайте вътре маслото, 1/2 от бялата захар, лимоновия екстракт и двата жълтъка, докато се получи еднородна влажна смес. Започнете да месите с ръце, за да съберете тестото на топка, увийте я в прозрачно фолио и оставете в хладилник поне за половин час.
Загрейте фурната на 160 градуса. Изстиналото тесто разстелете с ръце по дъното и стените на форма за тарт с диаметър 20 см., като притискате леко – трябва да се получи кора, не по-дебела от 2 см. Изпечете кората за 25 минути, докато стане златиста на цвят, след това извадете от фурната и охладете за 10-тина минути. Увеличете градусите на фурната на 200.
Разбийте двата белтъка на пяна, след това поръсете отгоре им кремотартара и разбийте интензивно, докато белтъците станат твърди. Разбийте вътре и нишестето, след това постепенно останалата половин чаша захар, като между всеки продукт разбивате интензивно. Бийте, докато белтъците станат твърди и блестящи, след това внимателно прибавете към тях френското грозде и разбъркайте, колкото да се поеме. Разнесете белтъчната плънка върху приготвената коричка, след това запечете 12-18 минути, докато повърхноста на целувченото тесто стане златисто-кафява. Махнете от фурната и оставете да се охлади. Поднесете на стайна температура в деня на приготвянето.