Домати като пресни в буркани БЕЗ вода, сол и оцет ! Малцина знаят тази рецепта за приготвянето на зимнина, в която се използват само домати. Когато отвориш буркана, вкусът е наситено доматен - все едно току-що са били откъснати от клонката - ето какво ви трябва за Домати като пресни в собствен сос :
Домати като пресни в буркани в собствен сос
Трябват ви единствено домати (най-добре домашни)
Набрах 7 кг домати.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Тези с тънка кожа (по-големите) пасирайте, а по-твърдите домати оставете цели.
Доматеното пюре се слага в широка тенджера и се оставя да заври, след което се вари на умерена температура 5 минути. Съберете и отстранете цялата пяна, която ще се образува на повърхността.
Снимка: YouTube
По-твърдите домати се набождат на няколко места с клечка за зъби или вилица и се пълнят в големи, чисти и сухи буркани (от 2 л).
Снимка: YouTube
Със свареното доматено пюре се заливат доматите и се пълнят бурканите почти догоре.
Снимка: YouTube
Така напълнените буркани сложете в широка тенджера, на дъното на която сте поставили кърпа и напълнена до половината с вряща вода.
Снимка: YouTube
Затворете бурканите с капачки, но не много плътно. Сложете ги на умерен огън да се стерилизират за 20 минути.
Снимка: YouTube
След това ги извадете и затворете плътно капачките. В никакъв случай не трябва да влиза въздух в бурканите!
Така приготвени бурканите се съхраняват на хладно и тъмно място до 2 години.