1 кг кисело зеле, измито и отцедено
1 кг зеле, настъргано
½ кг полска наденица kielbasa (може да заместите с пушена свинска наденица), нарязана на парчета с дебелина около 1 см
225 гр пушена шунка, нарязана на кубчета
225 гр пушено свинско, нарязано на кубчета
225 гр бекон, нарязан на кубчета
75 гр сушени гъби
4 сушени сини сливи, без костилки, накълцани
2 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 домат, нарязан на кубчета
1 лук, накълцан
2 скилидки чесън, накълцани
1 ч.л. бахар
2 дафинови листа
1 с.л. черен пипер на зърна
Предварително пригответе продуктите. Задушете зелето (без киселото зеле) докато омекне, отстранете от огъня и оставете да се отцеди. След това запържете бекона, извадете го от съда, като оставите мазнината и в нея запържете леко лука и чесъна и прибавете всичкото останало месо, без полската наденица. Запържете до златисто кафяво. Смесете всички продукти в подходящ съд и оставете да се готвят бавно, да къкрят за 2-3 часа.