За лечебните свойства на розмарина се знае още от преди Христа. Между другото, в Древна Гърция учениците носели венци от розмаринови клончета в клас - неговият аромат помага за по-доброто запомняне на информацията. Розмаринът е също ефективен за хора, които са загубили част от обонянието, речта и зрението си.
Ръководител на катедра по психология в Нортъмбрийския университет, д-р Марк Мос, решил да проведе експеримент, за да определи най-полезните свойства на розмарина . Доброволците били разделени в две групи. Едната била преместена в стая, където поставили клончета от розмарин. Другата - в стая, където нямало такива. След това провели експериментално изпитване.
Тези, които вдъхвали аромата на розмарин , решили задачата перфектно. Също така, в кръвта на тези хора имало повишена концентрация на 1,8-цинеол . Това съединение се съдържа в маслото от розмарин . То засяга паметта на човека. Но това не е всичко ...
Колко полезен е розмаринът
- Розмаринът се добавя към храната по време на физическа умора , стрес , депресия и неврологични заболявания.
- Той стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява храносмилането.
- Етеричното масло от розмарин има антисептично действие. Използва се за лечение на акне и рани.
- Водният разтвор на екстракт от розмарин с лавандула възстановява паметта и зрението . Той се използва и при сърдечно-съдови заболявания. Особено доказано е действието му при тези, които са претърпели инсулт.
- Инфузията от клонки на розмарин помага за лечение на респираторни заболявания.
- Розмаринът е ефективен в борбата с и предотвратяването на диабет.
Имайте предвид, че не трябва да използвате розмарин или неговия аромат, ако имате епилепсия, алергии и хипертония. Не се препоръчва да го използват бременни жени и малки деца.
Спокойно може да сложите в бутилка с пулверизатор вода със стрък розмарин или етерично масло от розмарин, и да поръсите с нея работното място. На първо място, това ще ви помогне да се концентрирате по-добре, и второ, да пречистите въздуха, защото розмаринът има антисептично действие.
Не забравяйте да го добавите в храната си. Розмаринът дава на ястието пикантен, леко горчив вкус.