Розмаринът , ароматна билка, известна с отличителния си аромат и кулинарните си приложения, отдавна е приветстван заради потенциалните си ползи в подкрепа на здравето на мозъка и когнитивните функции.
През последните години научните изследвания се фокусират върху проучването на потенциалната му роля в борбата с болестта на Алцхаймер и справянето с лошата памет. В тази статия се разглеждат обещаващите доказателства за въздействието на розмарина върху тези състояния.
Проучванията сочат, че розмаринът може да помогне за предотвратяване или забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер, като потиска образуването на тези токсични вещества. Активните съединения, открити в розмарина, като карнозна киселина и розмаринова киселина, притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят мозъчните клетки от оксидативен стрес и да намалят възпалението - ключови фактори, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това розмаринът е доказал способността си да подобрява паметта и когнитивните способности. Изследванията показват, че само ароматът на розмарин може значително да подобри паметта и концентрацията.
В проучване, публикувано в списание Therapeutic Advances in Psychopharmacology, е установено, че излагането на аромата на масло от розмарин подобрява проспективната памет, която включва запомняне на изпълнението на задачи в бъдеще. Вдишването на етерично масло от розмарин е свързано и с повишена бдителност и подобрени когнитивни резултати при различни когнитивни задачи. Освен това въздействието на розмарина върху паметта и когнитивните функции може да надхвърля краткосрочните ефекти. Изследвания върху животни показват, че екстрактът от розмарин може да подобри пространствената памет и способностите за учене.
Смята се, че антиоксидантите, съдържащи се в розмарина, предпазват мозъчните неврони от оксидативно увреждане, което може да допринесе за свързания с възрастта когнитивен упадък. Като намалява оксидативния стрес и възпалението в мозъка, розмаринът може да помогне за запазване на паметта и когнитивните функции с напредването на възрастта. Важно е да се отбележи, че макар изследванията за ползите от розмарина за болестта на Алцхаймер и паметта да са обещаващи, са необходими допълнителни проучвания, за да се установи ефикасността му и да се определят оптималните дози и методи на приложение. Освен това розмаринът не трябва да се разглежда като самостоятелно средство за лечение на Алцхаймер или слаба памет, а по-скоро като допълнителен подход в един цялостен план за лечение.
Включването на розмарина в ежедневието ви е сравнително лесно. Можете да добавяте пресен или изсушен розмарин към ястията си, да го приготвяте като чай или да използвате етерично масло от розмарин за ароматерапия. Важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да направите значителни промени в диетата или начина си на живот, особено ако имате съществуващо заболяване или приемате лекарства.
Потенциалните ползи от розмарина в борбата с болестта на Алцхаймер и за справяне с лошата памет са обещаващи. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и положителното му въздействие върху паметта и когнитивните функции, го превръщат в интригуващо природно средство. Макар че са необходими още изследвания, включването на розмарина в добре обмисления начин на живот може да бъде прост и приятен начин за поддържане на здравето на мозъка.