Пролетта вече е тук и с всеки изминал ден усещаме как пролетната умора ни изцежда силите. Лошото е, че това не е болест, срещу която да има хапче и да се оправим. Тя е състояние на особена реактивност на тялото и централната нервна система, която ръководи пренагласата на целия организъм към околната среда.
У различните хора, пролетната умора се проявява различно с различни оплаквания: отпадналост, бързо изморяване, нежелание за работа, отпусната мускулатура, намалени физически сили, бледо лице, безапетитие, главоболие, гадене, виене на свят, намалена работоспособност, нервни прояв и (душевна потиснатост дори до депресия, безразличие или раздразнителност). Предлагаме ви един график, който ще ви помогне по-бързо да преминете през изпитанието пролетна умора. И то без особени странични фактори, които да повлияят на организма ви. Преди всичко това е времето, в което организма има нужда от точно определна храна, за да се чувства добре: прясна растителна храна, кислород, сън, витамини, минерални соли, за да преодолее и обнови нормалната си физиологична дейност. Ето защо може да направите следното:
" Изгответе си редовен дневен режим на живот, на работа, почивка, сън, разходки навън.
" Чести хигиенни бани и лична хигиена, за да диша кожата свободно.
" Не пушете и не оставяйте при цигарен дим, който спира кислорода и трови организма.
" Избягвайте нервно натоварване, мъчителни емоции и конфликтни отношения с околните.
" Прекарвайте на чист въздух сред природата - туризъм и физкултура, работа на открито, проветрявайте стаите у дома.
" Хранете се с разнообразна храна и много плодове, зеленчуци, сокове, нектари, прибавете и витамини, желязо и минерални соли, минерална вода.
Следните салати са особено препоръчителни при пролетна умора:
Салата от коприва (с яйце и сметана)
Сварете за около пет минути 200 грама свежа коприва, подправете със сметана или кисело мляко, около 2 супени лъжици, нарежете на четвъртинки 2 сварени яйца и подправете с оцет.
Листа на глухарчета - 100 г, зелен лук (репички), 1 яйце, майонеза или сметана, олио, сол на вкус. Листата се оставят в подсолена вода за 30-40 мин., изцеждат се и се нарязват на ситно. Добавят се вареното яйце, зеленият лук (репичките), майонезата или сметаната, олиото и сол на вкус. Салата от иглика
Листа - 100 г ,зелен лук 20 г, киселец 5 г, 1 яйце, сметана (олио), лимон, пипер и сол. Листата на игликата се нарязват дребно и се смесват със ситно нарязания лук, киселеца и яйцето, прибавят се сметана или олио, лимонена киселина, пипер,сол.
Листа живовлек -150 г, зелен лук -1 стрък, настърган хрян -1 с. л., киселец (коприва) - 30 г, сметана - 30 г, 1 яйце варено, лимон, сол. Преди приготвяне на салатата копривата и живовлякът се попарват с вряща вода, отцеждат се и се нарязват на ситно. Смесват се всички продукти, прибавя се лимонена киселина или сок и сол на вкус.