100 мл вода
100 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1/2 пакетче суха мая
1- 1.5 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица зехтин
300 гр. брашно + брашно за поръсване и замесване
малко парче масло (маргарин) за формата
За намазване:
2 супени лъжици бяло сирене
4 супени лъжици зехтин
1 връзка пресен магданоз
9-10 обелени скилидки чесън
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка микс от средиземноморски билки (риган, розмарин, мащерка, чубрица, босилек)
Разбъркайте водата и млякото, и загрейте леко сместа, така че да бъде хладка. Добавете захарта и маята, и я оставете за няколко минути да шупне. Когато маята е готова, посолете и добавете половината от брашното, предварително пресято и разделено. Замесете меко тесто, добавяйки постепенно останалото брашно и зехтина. Тестото трябва да остане меко, но без да залепва по ръцете. Когато го омесите, оставете тестото покрито на топло място в продължение на 30 минути.
През това време пригответе сместа за намазване от сирене и подправки. Ситно нарежете пресния магданоз (заедно със стеблата) и чесъна. Добавете малко бяло сирене, сместа от подправки, сол и накрая изсипете зехтина.
Всички съставки объркайте добре.
Когато тестото втаса, премесете го внимателно, като го натискате леко ръцете. След това го нарежете на малки и големи парчета или просто го накъсайте с ръце. Намажете форма за печене на хляб хубаво с масло (или маргарин). Всяко парче от тестото потапяйте хубаво в билково-чесновата смес и ги подреждайте в намазнената форма.
Остатъка от сместа за намазване нанесете най-отгоре. Оставете хлебчето за още 15 минути да втаса, докато загрее фурната (включете я на 220 градуса).
Печете чесновото хлебче първите 10 минути на 200-220 ° С, а след това намалете температурата на 180-200 ° C и печете още 25-30 минути (в зависимост от дълбочината на формата и силата на вашата фурната). Хлябът е изпечен, когато стане фино златисто-кафяв на цвят. Тъй като е покрит със смес от чесън, сирене и подправки, внимавайте да не изгори.