За кейка:
1 чаша бира (тъмно пиво)
1 чаша (2 пакетчета) масло
3/4 чаша неподсладено какао
2 чаши пресято брашно
2 чаши захар
1 1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 чаша заквасена сметана
За глазурата:
170 гр. полусладък шоколад, натрошен на парченца
6 с.л. гъста сметана
3/4 ч.л. инстантно кафе на гранули
За ваниловата поръска:
4 с.л. масло на стайна температура
1 чаша пудра захар
2 с.л. мляко
1/2 ч.л. ванилов екстракт
За кейка:
Загрейте фурната на 180°. Намазнете две форми за торта с диаметър 20 см. Смесете 1 чаша бира и 1 чаша масло в съд с дебело дъно и ги загрейте на умерен огън, докато започнат да къкрят. Добавете какаото и разбийте, докато сместа стане гладка. Охладете леко. Разбъркайте добре пресятото брашно, захарта, содата и ¾ ч.л. сол в голяма купа, докато се смесят добре. С помощта на миксер разбийте яйцата и заквасената сметана в друга голяма купа. Добавете сместа с шоколада и бирата към тази с яйцата и разбийте отново, колкото да се поемат двете смеси. Прибавете брашняната смес и разбийте за кратко на бавна скорост. С помощта на гумена шпатула доразбийте сместа, докато напълно се хомогенизира. Излейте тестото в приготвените форми. Печете блатовете, докато при тест с дървена клечица тя излезе суха – около 35 минути. Прехвърлете блатовете на кухненска решетка, охладете ги напълно, докато са още във формите, след това ги извадете върху решетка за глазиране.
За ганаша:
Разтопете шоколада, сметаната и кафето на водна баня, докато сместа стане гладка и се затопли, като разбърквате постоянно. Оставете я да се охлади, така че ганашът да се посгъсти, така че да може да се нанесе върху тортата. Намажете глазурата върху единия блат на тортата, след това покрийте с другия и разнесете останалата глазура върху целия кейк.
За ваниловата поръска:
В малка купа разбийте маслото, захарта, млякото, ванилията и солта, докато сместа стане въздушна и пухкава. Ако е прекалено гъста, за да се покапе върху кейка, затоплете я в микровълновата фурна за няколко секунди, докато достигне желаната консистенция. С лъжичка покапете мотиви от поръската върху готовата шоколадова глазура, а по желание – поръсете допълнително всяко парченце от кейка.