Бирен кейк с шоколад

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Кекс
Бирен кейк с шоколад
Бирен кейк с шоколад
admin
Добавена от: admin
29313
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За кейка:
1 чаша бира (тъмно пиво)
1 чаша (2 пакетчета) масло
3/4 чаша неподсладено какао
2 чаши пресято брашно
2 чаши захар
1 1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 чаша заквасена сметана
За глазурата:
170 гр. полусладък шоколад, натрошен на парченца
6 с.л. гъста сметана
3/4 ч.л. инстантно кафе на гранули
За ваниловата поръска:
4 с.л. масло на стайна температура
1 чаша пудра захар
2 с.л. мляко
1/2 ч.л. ванилов екстракт
 

За кейка:
Загрейте фурната на 180°. Намазнете две форми за торта с диаметър 20 см. Смесете 1 чаша бира и 1 чаша масло в съд с дебело дъно и ги загрейте на умерен огън, докато започнат да къкрят. Добавете какаото и разбийте, докато сместа стане гладка. Охладете леко. Разбъркайте добре пресятото брашно, захарта, содата и ¾ ч.л. сол в голяма купа, докато се смесят добре. С помощта на миксер разбийте яйцата и заквасената сметана в друга голяма купа. Добавете сместа с шоколада и бирата към тази с яйцата и разбийте отново, колкото да се поемат двете смеси. Прибавете брашняната смес и разбийте за кратко на бавна скорост. С помощта на гумена шпатула доразбийте сместа, докато напълно се хомогенизира. Излейте тестото в приготвените форми. Печете блатовете, докато при тест с дървена клечица тя излезе суха – около 35 минути. Прехвърлете блатовете на кухненска решетка, охладете ги напълно, докато са още във формите, след това ги извадете върху решетка за глазиране.
За ганаша:
Разтопете шоколада, сметаната и кафето на водна баня, докато сместа стане гладка и се затопли, като разбърквате постоянно. Оставете я да се охлади, така че ганашът да се посгъсти, така че да може да се нанесе върху тортата. Намажете глазурата върху единия блат на тортата, след това покрийте с другия и разнесете останалата глазура върху целия кейк.
За ваниловата поръска:
В малка купа разбийте маслото, захарта, млякото, ванилията и солта, докато сместа стане въздушна и пухкава. Ако е прекалено гъста, за да се покапе върху кейка, затоплете я в микровълновата фурна за няколко секунди, докато достигне желаната консистенция. С лъжичка покапете мотиви от поръската върху готовата шоколадова глазура, а по желание – поръсете допълнително всяко парченце от кейка.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft