Бирени прецели

вход през zajenata.bg
Бирени прецели
admin
Добавена от: admin
19991
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За гевречетата:
1 чаша топла вода (загрята за 1 минута в микровълновата)
3 с.л. кафява захар, с качул
1 опаковка активна суха мая
2 2/3 чаши брашно
2 с.л. разтопено масло + 8 с.л. разтопено масло за потапяне
2 с.л. едра сол
За потапяне:
8 чаши вода
1/2 чаша тъмна бира
1/4 чаша сода бикарбонат
1/4 чаша светла кафява захар
За яйчената глазура:
2 разбити белтъка + 2 с.л. вода
Растителна мазнина (олио) за тавата
 

В купата на електрически миксер с приставката за тесто смесете водата и захарта. Отгоре поръсете сухата мая и оставете да почива за 10-тина минути без да разбърквате.
Добавете брашното и 2 с.л. от разтопеното масло към сместа с маята, като разбивате добре. Когато тестото е готово, трябва да се отделя добре от стените на купата и да образува топка.
Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност. Месете го, докато се усеща меко, но все още леко лепкаво – около 5 минути. Оформете го на топка и го поставете в леко намазнена купа. Покрийте с прозрачно домакинско фолио и го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си – около 1 час.
След като тестото втаса, загрейте фурната на 220 градуса.
Покрийте две тавички за печене с пергаментова хартия (хартия за печене) и я намажете с олио.
Премесете тестото, за да изкарате въздуха от него, след това го прехвърлете върху леко набрашнен работен плот. Разделете го на 8 равни части. Оформете всяко парче на въженце – около 75 см.; най-лесно ще направите това, като започнете да го разтегляте с ръце откъм средата и дърпате разточвайки навън към краищата. Когато въженцето е достатъчно дълго, го оформете на прецел (геврече) като започнете с U-образна форма, кръстосате всеки край и след това издърпате краищата надолу върху долната част на U-то. Оставете прецелите да почиват около 15-20 минути, преди да ги потопите в бирения сос.
В дълбок съд смесете водата, бирата, содата и кафявата захар и загрейте на среден огън. Когато сместа започне да ври, потопете вътре прецелите – един по един, и ги оставете да врат 10 секунди. Извадете ги от бирената течност, оставете ги да се отцедят и ги прехвърлете върху хартията за печене.
След като всички гевреци са сварени, намажете всеки с яйчената глазура и поръсете с едра сол.
Печете ги за 8-12 минути до златисто-кафяво.
Докато прецелите се пекат, разтопете останалите 8 с.л. масло в широк плитък съд.
Потопете прецелите в маслото, като ги обръщате, за да се покрият от всички стране; сложете ги върху кухненска решетка, за да изкапе излишното масло. Поръсете ги с едра сол.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft