За гевречетата:
1 чаша топла вода (загрята за 1 минута в микровълновата)
3 с.л. кафява захар, с качул
1 опаковка активна суха мая
2 2/3 чаши брашно
2 с.л. разтопено масло + 8 с.л. разтопено масло за потапяне
2 с.л. едра сол
За потапяне:
8 чаши вода
1/2 чаша тъмна бира
1/4 чаша сода бикарбонат
1/4 чаша светла кафява захар
За яйчената глазура:
2 разбити белтъка + 2 с.л. вода
Растителна мазнина (олио) за тавата
В купата на електрически миксер с приставката за тесто смесете водата и захарта. Отгоре поръсете сухата мая и оставете да почива за 10-тина минути без да разбърквате.
Добавете брашното и 2 с.л. от разтопеното масло към сместа с маята, като разбивате добре. Когато тестото е готово, трябва да се отделя добре от стените на купата и да образува топка.
Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност. Месете го, докато се усеща меко, но все още леко лепкаво – около 5 минути. Оформете го на топка и го поставете в леко намазнена купа. Покрийте с прозрачно домакинско фолио и го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си – около 1 час.
След като тестото втаса, загрейте фурната на 220 градуса.
Покрийте две тавички за печене с пергаментова хартия (хартия за печене) и я намажете с олио.
Премесете тестото, за да изкарате въздуха от него, след това го прехвърлете върху леко набрашнен работен плот. Разделете го на 8 равни части. Оформете всяко парче на въженце – около 75 см.; най-лесно ще направите това, като започнете да го разтегляте с ръце откъм средата и дърпате разточвайки навън към краищата. Когато въженцето е достатъчно дълго, го оформете на прецел (геврече) като започнете с U-образна форма, кръстосате всеки край и след това издърпате краищата надолу върху долната част на U-то. Оставете прецелите да почиват около 15-20 минути, преди да ги потопите в бирения сос.
В дълбок съд смесете водата, бирата, содата и кафявата захар и загрейте на среден огън. Когато сместа започне да ври, потопете вътре прецелите – един по един, и ги оставете да врат 10 секунди. Извадете ги от бирената течност, оставете ги да се отцедят и ги прехвърлете върху хартията за печене.
След като всички гевреци са сварени, намажете всеки с яйчената глазура и поръсете с едра сол.
Печете ги за 8-12 минути до златисто-кафяво.
Докато прецелите се пекат, разтопете останалите 8 с.л. масло в широк плитък съд.
Потопете прецелите в маслото, като ги обръщате, за да се покрият от всички стране; сложете ги върху кухненска решетка, за да изкапе излишното масло. Поръсете ги с едра сол.