На всички е известно, че пиленцето много си отива с чаша бира. А какво ще кажете за крехко пилешко месце , задушено в бирен сос? Резултатът е умопомрачително вкусен - лучената коричка добавя още един ароматен щрих към тази вкусна рецепта.
Бирено пиленце под капак
Продукти:
- 5 пилешки бутчета;
- 500 милилитра тъмна бира;
- три средни глави лук;
- сол и черен пипер - на вкус;
- 1 чаена лъжичка куркума;
- рафинирано слънчогледово олио.
Приготвяне:
Измийте добре бутчетата и ги подсушете с хартиени кърпи. Овкусете със сол и черен пипер всяко парче месо на вкус, поръсете и с куркума. Всички подправки се втриват в месото с ръце.
Пъхнете маринованото пиле в хладилника: най-малко за 30 минути, но можете да го оставите и за през нощта. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци, след което ги запържете в малко количество растително масло. Пържете на средна топлина до карамелен цвят и извадете върху чиния.
В същото олио изпържете и парчетата пиле до златисто-кафяво. Веднага след като парчетата месо станат златисти, поставете пържения лук върху тях.
Залейте всичко с тъмна бира (350 милилитра) и оставете да къкри на средна температура в продължение на 30 минути. Покрийте тигана с капак, намалете котлона.
След половин час изсипете останалата бира и продължете да задушавате още 15 минути, затваряйки капака.
Сервирайте месото с която и да е гарнитура, залейте със сосчето. Много е вкусно с картофено пюре и парче домашно приготвен ароматен хляб.© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/29/kuritsa-v-pive-ochen-sochnaya-i-aromatnaya/?fbclid=IwAR3K4U_PFewA9LN6RZtsNBp_liDuCPDTXh2OY5xAcdVA4E4IYNTJnbxcbNA