Понякога на всички ни се прияжда сладичко. Но не е необходимо да бягате до магазина, защото е много по-добре да направите нещо интересно със собствените си ръце. Басбуса е името на сочна арабска торта , която се нуждае от най-простите съставки. Ето чудесна идея за следващия ви подвиг в кухнята!
Този ориенталски сладкиш много прилича на прочутото реване , но и се различава от него. Традиционната арабска торта с грис има наситен кокосов вкус и се сервира с чаша неподсладено силно кафе.
Арабска торта с кисело мляко и грис
Продукти:
100 г пшенично брашно
150 г грис
170 г захар
150 мл растително масло
75 г кокос
210 мл кисело мляко
1 чаена лъжичка ванилова захар
2 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка куркума
1 яйце
масло (за намазване на тавата)
щипка сол
За сиропа:
100 мл вода
100 г захар
3 супени лъжици лимонов сок
Приготвяне:
Първо пресейте брашното. Смесете го с останалите сухи съставки: грис, захар, кокос, ванилова захар, бакпулвер и куркума.
В отделна купа смесете киселото мляко с яйцето и растителното масло.
Сега смесете течната смес със сухата. Разбъркайте всичко добре.
Намажете формата за печене с масло. Поръсете с грис или брашно. Изсипете тестото. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
За да приготвите сиропа, в тенджера смесете вода, захар и лимонов сок. Оставете да заври и варете сместа около две минути.
Извадете горещия сладкиш от фурната и нарежете на кубчета. Залейте го с топлия сироп, поръсете с кокос и охладете.
Да ви е сладко!