За основата:
250 гр. смлени бисквити
50 гр. захар
170 гр. масло
За карамела:
120 мл несладка сметана
100 гр. масло
300 гр. кафява захар (може и обикновена)
1 супена лъжица вода
За шоколадовия пласт с кафе:
300 гр. шоколад за готвене
120 мл несладка сметана
1-2 супени лъжици разтворимо кафе / нескафе
1. Увийте подходяща тавичка (20 x 20 см) с хартия за печене.
2. Бисквитите, ако не са натрошени, смелете в блендер. Разтопете маслото със захарта и добавете смлените бисквити. Разбъркайте добре сместа и докато е все още топла, прехвърлете я в тавата и я разпределете равномерно.
3. Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша 10-тина минути. Оставете да се охлади поне 15-20 минути.
4. За карамела: В съд на котлона при непрекъснато разбъркване разтопете маслото заедно със захарта. Когато захарта се карамелизира, добавете сметаната и малко вода, и разбърквайте, докато получите гъста карамелена смес (около 5 до 7 минути). Изсипете сместа върху горещия блат и оставете малко да се охлади (може и в хладилник), за да се втвърди.
5. Разтопете шоколада на водна баня и добавете сметаната и кафето. Разбъркайте добре и изсипете сместа върху добре стегнатия карамел.
6. Оставете сладкиша добре да се стегне в хладилника,преди да режете на кубчета. Добър апетит!