Скъпи мои, този сладолед е нещо фантастично. Направих го за първи път миналата година и бях много възхитен от резултата. Рецептата я взех от най-добрата сладкарница в нашия квартал и тъй като съм близка с продавачката, тя ми написа рецептата.
Реших да го направя с вкус на карамел, но може и с ягоди, горски плод, ванилия, шоколад. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие вкусен Бисквитен сладолед :
Бисквитен сладолед Фамилия
Продукти:
5 жълтъка
120 г захар
500 мл неутрална сладкарска сметана
За карамела:
3 големи лъжици вода
180 г захар
200 мл неутрална сметана
20 г масло
щипка сол
Конкретно за сладоледа използвах само половината от съставките за карамела, така че можете да намалите съставките, за да не ви се получи голямо количество. Ще ви трябват и около 100 гр. бисквити за поръсване (може и бишкоти).
Приготвяне:
Първо отделете белтъците от жълтъците. За тази рецепта ще ви трябват само жълтъци. Добавете 120 г захар към жълтъците и разбийте, докато съставките се смесят напълно. След това сложете съда, в който сте разбили жълтъците на водна баня, а отдолу тенджера с вода.
Котлонът трябва да е включен на ниска температура, като заври водата трябва само леко да бълбука, защото жълтъците са твърде чувствителни към високи температури. Водата не трябва да докосва купата, така че започнете да разбърквате от време на време. Варих ги около 20 минути на много ниска температура (примерно 6 степени от 9).
Яйцата се пастьоризират след 60 градуса, така че след това време за готвене те със сигурност ще преминат тази температура и са готови и безопасни за консумация. Приготвянето на карамела е много просто: захарта се слага в тиган да се разтопи и се добавят 3 големи лъжици вода, за да се разтопи равномерно.
Отделно пригответе сметаната и малко масло. Сега ще ви издам една тайна, за да не стегне карамелът, като добавите сметаната - просто трябва да я загреете на котлон преди да я комбинирате с него (топло с топло).
Захарта се вари до пълното й разтопяване, след което към нея се добавя горещата сметана. Варете сместа много малко, докато видите, че е напълно сварена и смесена. След това добавете 20 г масло и разбъркайте да се разтопи, а съвсем накрая добавете щипка сол, за да подобрите вкуса на карамела. Оставете да изстине.
Разбийте половин литър неутрална сметана, но не бийте много дълго, само докато сместа стане на пяна. След това към тази разбита сметана, която трябва да е напълно охладена, добавете сместа от жълтъци и разбийте още малко.
Сложих цялата смес в голям кухненски шприц и шприцовах формички от сладоледа, отгоре поръсих бисквити и карамел и така, докато напълних съда и изразходвах целия материал.
Купата със сладоледа отива във фризера, докато сладоледът се втвърди, а след това цялата упорита работа ще се отплати, когато опитате този вкус.
Да ви е сладко!