За бисквитеното тесто:
3 яйца
1 чаша кафява захар
1 чаша прясно мляко
1 пак. бакпулвер (7 грама)
2 чаши пшеничено брашно
2 с.л. какао на прах
щипка сол
2 с.л. олио
За пудинга:
2 пакетчета ванилов пудинг (40 грама)
1 л прясно мляко
8 с.л. кафява захар
Мерителната чаша е от 240 мл. Първо се подготвя бисквитеното тесто. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото, добавете солта, разбъркайте.
Разбийте яйцата с миксер за около две минути, след това постепенно, лъжица по лъжица, добавете кафявата захар, като продължавате да разбивате (общо около 5-6 минути).
Добавете на няколко порции сухата смес към яйчената, като разбърквате с лъжица отгоре-надолу. Добавете и олиото.
Постепенно добавете врящото мляко (може да го загреете и в микровълновата), като отново разбърквате непрекъснато с движения отгоре надолу.
Изсипете тестото в квадратна форма с размери 23 * 23 см, покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. Проверете готовността с клечка за зъби. Оставете блата да се охлади напълно.
Докато се охлажда, пригответе пудинга. В купа разбъркайте сухата смес и кафявата захар.
Добавете 8 супени лъжици мляко и разбъркайте добре.
Прибавяйки към приготвената смес свареното мляко, разбъркайте добре. В микровълновата фурна загрейте пудинга на пълна мощност за около 1 минута на няколко етапа, след което разбъркайте старателно с тел. Покрийте пудинга с прозрачно фолио и го оставете да се охлади малко.
След това с кръгла формичка изрежете в блата дупки. От изрезките направете трохи.
Формата, в която се е пекъл блатът, покрийте с фолио, и върнете вътре блата. Отгоре изсипете пудинга, изравняване повърхността с лъжица.
Маркирайте мястото на дупките в блата с клечка за зъби. След това поръсете ваниловия пудинг с бисквитените трохи и ги притиснете леко. Приберете десерта в хладилника (най-добре за една нощ). Охладения десерт нарежете на парчета, използвайки клечките за ориентир. Приятен апетит!