1/2 чаша силно черно кафе
1/2 чаша ликьор с вкус на кафе
1 опаковка (225 гр.) сирене Маскарпоне
1/2 опаковка (110 гр.) меко крема сирене на стайна температура
1/2 чаша заквасена сметана
1/2 чаша пудра захар
2 чаши студена сметана за разбиване
85 гр. меки бисквити, бишкоти или натрошен блат за торта
1/4 ч.л. какао
захарен сироп, течен шоколад и лешници - за украса
по желание - разбита сметана
Пригответе форма за печене с размери приблизително 30х23 см. В малка купа смесете кафето и ликьора и оставете настрана.
В друга купа разбийте Маскарпонето, крема сиренето и пудрата захар на гладък крем, прибавете половин чаша от заквасената сметана. На дъното на формата подредете пласт от бисквитите (бишкотите), потопени предварително в приготвения от кафето и ликьора сироп (ако използвате блат, първо го поставете във формата, набодете с вилица и напоете със сиропа). Отгоре нанесете от крема с Маскарпоне. Върху него намажете пласт от разбитата сметана и течния шоколад. Поставете втори пласт от бисквитите (бишкотите, блата) и повторете до изчерпване на продуктите. Трябва да завършите със сметаната. Готовата торта поръсете със захарен сироп, течен шоколад и поръсете с какао. Украсете с лешниците и по желание - с още разбита сметана.