Замисляли ли сте се, защо бисквитените торти са толкова любими на малки и големи? Да, те са лесни за приготвяне, защото не бъркате и не печете блатове, но това не е единствената причина. В тортата с бисквити има една изискана простота, едно усещане за мекота и пухкавост, които навяват спомени от детството.
Бисквитена тортичка а ла Тирамису
Продукти:
1 яйце
1 чаша топло прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 с.л. брашно
1/2 с.л. пшеничено нишесте
200 гр. меко масло
За поръсване - какао на прах
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта на пухкава пяна, след това налейте млякото, разбъркайте, добавете нишестето и брашното, така че да няма бучки. Кремът трябва да се вари на слаб огън, като непрекъснато се разбърква с тел, за да не загори. Варете до консистенцията на домашна заквасена сметана.
Охладете крема и добавете към него мекото масло, разбийте с миксер и приберете крема в хладилника, така че да се сгъсти добре.
Оформете тортата, като намажете слоевете бисквитки с крем. Ако използвате по-твърди бисквити, може да ги напоите в малко прясно мляко предварително. Най-добре е да купите бисквити с порьозна структура, които хубаво да попият крема - като бисквити "Закуска", например.
Намажете тортата с крем отгоре и отстрани, и поръсете деликатеса с какао през сито.
Поставете тортата в хладилника за поне 3 часа, или по-добре за цялата нощ.
За да направите тортата още по-оригинална, можете да прибавите към нея различни сладки добавки: захаросани плодове, парчета сушени плодове, ядки, шоколадов чипс, лимонена кора и всичко, което ще помогне да обогатите вкуса на тортата с нови нотки.