Бита пита

вход през zajenata.bg
Бита пита
admin
Добавена от: admin
45922
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700 - 800 гр брашно 
2 яйца 
около 200 мл. хладка вода 
1 кубче мая 
1с.л. захар 
1 с.л. сол 
олио или мас (може смес от двете)
по желание: настърган кашкавал и маково семе за поръсване
 

Разтворете маята в хладката вода, заедно със захарта и солта и 1 с.л. от брашното. Оставете полубената кашичка да шупне. Останалото брашно пресейте и оформете в средата му кладенче. Вътре сложете 2-та белтъка и единия жълтък от яйцата, както и захванатата мая. Омесете тесто - получава се меко и приятно за работа тесто. Прехвърлете го върху набрашнен плот и го месете, като биете в плота интензивно (за да вкарвате въздух в тестото), докато започне да образува мехури. Омесеното тесто разделете на 3 топки и разточете всяка на кора. Намажете с мазнината първата кора, отгоре покрийте с втората, намажете отново и покрийте с третата кора. Завийте корите на стегнато руло и го нарежете с остър нож на парчета (10-тина). Получените охлювчета наредете в намазнена тавичка плътно едно до друго и ги оставете да втасат на топло място, покрити с кърпа. Щом тестото изпълни тавата, намажете с жълтъка от яйцето, поръсете по желание с кашкавал и маково семе и изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса). Щом питата е готова, извадете от фурната, напръскайте леко с вода и увийте с домакинска кърпа, за да се задуши добре и остане мекичка. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft