Разтворете маята в хладката вода, заедно със захарта и солта и 1 с.л. от брашното. Оставете полубената кашичка да шупне. Останалото брашно пресейте и оформете в средата му кладенче. Вътре сложете 2-та белтъка и единия жълтък от яйцата, както и захванатата мая. Омесете тесто - получава се меко и приятно за работа тесто. Прехвърлете го върху набрашнен плот и го месете, като биете в плота интензивно (за да вкарвате въздух в тестото), докато започне да образува мехури. Омесеното тесто разделете на 3 топки и разточете всяка на кора. Намажете с мазнината първата кора, отгоре покрийте с втората, намажете отново и покрийте с третата кора. Завийте корите на стегнато руло и го нарежете с остър нож на парчета (10-тина). Получените охлювчета наредете в намазнена тавичка плътно едно до друго и ги оставете да втасат на топло място, покрити с кърпа. Щом тестото изпълни тавата, намажете с жълтъка от яйцето, поръсете по желание с кашкавал и маково семе и изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса). Щом питата е готова, извадете от фурната, напръскайте леко с вода и увийте с домакинска кърпа, за да се задуши добре и остане мекичка.
Бита пита
7 Ноември 2013
45922
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари