Макар да считаме баницата за традиционно българско ястие, може би няма по-големи майстори на бюрека и баничките от македонците. Затова днес решихме да ви представим една традиционна македонска рецепта за баница - Битолска баница с мляно месо .
Битолска баница с мляно месо
Необходими съставки:
кори за баница - 1/2 пакет фини
кайма - 350 г
олио - 1 ч.л.
лук - 5 стръка - пресен
черен пипер - 3 щипки млян
мащерка - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
сол - 1 щипка
кашкавал - 100 г настърган
олио - за намазване
Начин на приготвяне:
Изсипете каймата в тефлонова ренджера или дълбок тиган, добавете 1 ч.л. олио и запържете до покафеняване, като разбърквате и "разрохквате" хубаво каймата.
Дръпнете от котлона и добавете черния пипер, солта, мащерката и индийското орехче. Нарежете пресния лук на дребно и го добавете при каймата. Разбъркайте.
Поставете една кора на плота и я намажете с малко олио. Прегънете я на две и по дължината на широката страна разпределете ивица настърган кашкавал, а върху него - ивица кайма.
Навийте корите на руло и наряежете на 4 малки рулца.
По този начин пригответе и останалите продукти.
Подредете рулцата в тава върху лист хартия за печене. Отгоре ги намажете с олио.
Изпечете баничките на 200 градуса за 12 минути до златисто.
Да ви е сладко!