Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца
- 100 грама захар
- щипка сол
- 1 чаена лъжичка ванилова захар или ванилов екстракт
- 100 грама брашно
За плънката:
- 300 грама сладкарска сметана
- 30-40 грама пудра захар
- 250 грама крема сирене на стайна температура
За украса:
- 200 грама праскови от компот
- няколко стръка пресен розмарин
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото, като в купа разбиете яйцата с щипка сол до разпенване. След това на порции прибавете захарта, като не спирате да биете след всяка.
Вземете форма за печене с диаметър 20 сантиметра, покрийте с хартия, сипете тестото в нея и заравнете. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 25-30 минути или до суха клечка.
Извадете, оставете да се охлади напълно и след това махнете формата и хартията. Срежете блата на две през средата.
Направете крема, като купа разбиете сметаната заедно с крем сиренето и пудрата захар. Бийте до подлучване на еднородна смес. Ако ви се струва рядка, може да добавите желатин.
Отворете компота, отцедете сока му и след това нарежете прасковите на резени.
Вземете блата, поставете го в съд за сервиране и сложете ринг около него. Подредете парчетата плодове плътно едно до друго над него, като отделите няколко за украса. Полейте с крема и заравнете. Поставете втория блат, покрийте с фолио и сложете в хладилник да стегне за 4-5 часа или най-добре за една нощ.
Извадете, махнете фолиото и ринга и след това декорирайте с отделените праскови. Украсете с клонки пресен розмарин и поръсете с малко пудра захар, нарежете и поднесете.
Опитайте това вкусно предложение от раздел рецепти за сладко.