Преди това приготвях само грахова супа от бобови растения и използвах класически зърнени храни за гарнитури . Но по време на миналогодишния пост един приятел ми даде да пробвам ястието му от торбичка боб - вкусно, ароматно и с проста гарнитура. Тогава започнах да купувам много боб и активно да ги включвам в диетата си.
Хареса ми тази рецепта и защото след нея просто няма мръсни съдове . Всичко, от което се нуждаете, е обикновен плик за печене. Бобът в доматен сос може да бъде както гарнитура, така и предястие. Ястието изглежда много привлекателно и веднага привлича вниманието на седящите на масата. Споделям рецептата!
Съставки
боб 400 гр
Чесън 3 скилидки
Зехтин 3 супени лъжици
Доматена паста 3 супени лъжици
Вода 500 мл
Сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
червен пипер на вкус
захар 1 ч.л
Магданоз на вкус
Подготовка
Напълнете бобът с топла вода и оставете за поне няколко часа, или по-добре за една нощ.
Отцедете, изплакнете боба и ги поставете в плик за печене
Смесете доматеното пюре със захар, сол, черен пипер и червен пипер. Добавете смлян или ситно настърган чесън, вода и зехтин и разбъркайте.
Готовата смес изсипете върху боба, завържете ръкава. Печете 1,5-2 часа в предварително загрята фурна на 170-180 ° C.
Преди сервиране поръсете с нарязан магданоз.
Препоръчвам ви да сложите бобът да се накисва днес, за да можете бързо да опитате ново ястие! Белият боб , който ще придобие цвят на домати, работи най-добре . Но ако имате тъмни бобови растения, можете да ги използвате. Добър апетит!