В тенджера на огъня с 1,5 вряща вода поставете боба, предварително добре измит, и добавете ситно нарязаната половин глава лук. Оставете сместа да ври, но постепенно добавяйте вряща вода, докато се свари. В тиган на огън поставете мазнината с 1/4 от ситно нарязания лук. След като лукът започне да се зачервява, добавете червения пипер, разбъркайте, за да се смеси добре с лука, и добавете сварения боб. След това добавете половин супена лъжица сол и внимателно разбъркайте.
Подправената кайма оформете на кюфтета и ги изпържете в тиган с добре загрято олио. Изпържените кюфтенца поставете в тавичка, най-добре - гювеч. Над тях налейте боба и с лъжица разпределете равномерно от всички страни. След това на повърхността на боба налейте супени лъжици от олиото, в който са се пържили кюфтенцата. Поставете гювеча в загрява фурна да се пече около 40-50 минути, докато се изпари водата. След като се изпече, се оставя 30 минути да се охлади, преди да поднесете. Добър апетит!
Забележка: По желание, преди да сложите да се пече, може да поръсите на повърхността чубрица или лют пипер.