С този Боб по гръцки ни гощаваха в таверните миналото лято - по-вкусен от пържола!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С този Боб по гръцки ни гощаваха в таверните миналото лято - по-вкусен от пържола!
С този Боб по гръцки ни гощаваха в таверните миналото лято - по-вкусен от пържола!
25763
С този Боб по гръцки ни гощаваха в таверните миналото лято - по-вкусен от пържола!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бобовите растения са неразделна част от гръцката кухня. Разбира се, най-популярен е бобът, който може да се приготви с месо, яйца или други зеленчуци. Предложената днес  рецепта за боб е безумно популярна в гръцките таверни! Представлява едри бобени зърна, запечени със зеленчуци и вкусен доматен сос.

Това е наистина страхотно, богато на протеини ястие, което е чудесна алтернатива по време на постите, а и не само. Може да се сервира като самостоятелно ястие, гарнитура или дори мезе с напитки.

Ето и рецептата за вкусния Боб по гръцки :

Боб по гръцки

Продукти:

500 гр. едър бял боб

2-3 скилидки чесън

2 моркова

1 чушка

1 парче корен от целина

2 домата

2 супени лъжици доматено пюре

100 мл зехтин

сол на вкус

черен пипер (смлян) на вкус

захар на вкус

боб на фурна по гръцки

Приготвяне:

Измийте и залейте боба с вода от вечерта, оставете го да кисне цяла нощ. 

едър бял боб

Отцедете цялата течност от зърната и ги поставете в дълбока форма за печене.

зеленчуци за боб

Загрейте олиото в дълбок тиган. Там запържете нарязания на полумесеци лук и накълцания чесън, докато омекнат. Добавете ситно нарязани моркови, накълцана чушка и корен от целина. Оставете да къкри около 7 минути. Добавете обелените и нарязани домати, изсипете доматеното пюре и добавете щипка захар, сол и черен пипер на вкус. Добавете чаша вода, покрийте с капак и оставете да къкри около 15 минути.

Залейте боба със задушените в соса зеленчуци, покрийте формата за печене с фолио и поставете във фурната, загрята до 170 градуса, печете 40 минути. След това време отстранете фолиото и печете още половин час. Проверете зърната: ако те все още не са меки и течността се е изпарила, добавете малко гореща вода и гответе допълнително.

Голяма вкусотия!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft