зрял боб - 200 г
лук - 2 глави
моркови - 2 броя
чушки - 2 броя (прясна и сушена)
джоджен - 2-3 стръка
олио - 4 с.л.
шарена сол - на вкус
сол - на вкус
домати - 1 стерилизиран за запръжката
олио - 2 с.л. за запръжката
брашно - 1 с.л. за запръжката
червен пипер - 1/4 ч.л. за запръжката
В тенджера със студена вода сложете боба да заври заедно с 1 глава нарязан на едро лук. Щом заври се прибавят нарязаните на ситно лук, чушки и моркови. Малко преди бобът да е готов се посолява, подправя се с джоджен и шарена сол и се вари до готовност.
Брашното се запържва в малко олио и към него се добавят червеният пипер и пасираният домат. Запръжката се разбърква и се сипва в боба. Ястието се вари още 15 минути и е готово за сервиране.