
Залейте боба с вода, добавете содата и го поставете да се вари.
Междувременно сложете сухите сливи в съд с вода, за да омекнат малко.
Когато заври водата с боба, оставете тенджерата на огъня още 20-тина минути.
Отцедете боба и измийте добре от содата, а след това го върнете в тенджерата.
Добавете ситно нарязания лук, настъргания морков и Вегетата, залейте с 1 литър студена вода и го поставете да заври отново, докато бобът омекне. От време на време проверявайте тенджерата и добавете още малко вода, ако е необходимо.
Когато бобът омекне, отцедете сушените сливи, нарежете ги на половинки или четвъртинки и ги сложете в тиган със загрято олио малко да се запържат. Щом се запържат, добавете червения пипер, хубаво разбъркайте и изсипете цялата смес в тенджерата с боба.
Варете ги заедно още 10-15 минути, след това отстранете тенджерата от огъня, добавете сол и черен пипер на вкус и поръсете със ситно нарязания магданоз.