За балсамовия винегрет:
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. кафява захар
½ ч.л. нарязан пресен чесън
щипка морска сол
щипка прясно смлян черен пипер
1/3 чаша балсамов оцет
½ чаша зехтин
За салатата:
1 чаша нарязани пресни домати
3 с.л. балсамов винегрет
1 консерва бял боб (салатен), измит и отцеден
микс от салатени листа
натрошено синьо сирене
В блендер сложете съставките за винегрета (без зехтина) и разбийте на висока скорост, докато се получи хомогенен сос. Намалете скоростта на блендера и бавно започнете да добавяте зехтина. Прехвърлете готовия винегрет в сосиера до сервирането.
В малка купа смесете доматите и балсамовия винегрет (3 с.л. от него). В глинен съд сложете 1/4 чаша от доматената смес. Покрийте доматите с 1/3 чаша от боба. Сложете съда в хладилника за половин-един час.
Разпределете салатения микс върху плато. Обърнете съда с маринования в доматите боб в средата на платото и изсипете съдържанието. Поръсете салатата със синьо сирене и поднесете с останалия балсамов винегрет.