2 чаши сварени бобени зърна (бял боб)
10 - 12 печени малки чушки (червени)
1 - 2 с.л. зехтин
1/4 чаша нарязан сладък лук
сол и черен пипер на вкус
1/4 ч.л. червен пипер
1 с.л. пресен кориандър, смлян
1/2 чаша крутони (хлебни трохи)
За дресинга:
1/2 чаша винен оцет
1/3 чаша зехтин - екстра върджин
2 ч.л. смлян чесън
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. листенца босилек
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л. червен пипер на люспи
Отцедете сварения боб, оставете го да се охлади напълно и сложете в хладилника. Леко намазнете чушките със зехтина, подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Загрейте грила на най-висока степен и изпечете чушките, докато започнат да добиват загар и се запотят, като ги обръщате няколко пъти по време на печенето. Извадете ги и ги оставете да се охладят. Махнете капачетата на чушките, разделете ги по дължина, отстранете семето и нарежете на малки ивици. Сложете чушките при охладените бобени зърна и леко ги объркайте. Поръсете с червения пипер, сол и пипер и отново разбъркайте. Добавете кориандъра, разбъркайте и оставете настрана. В шейкър или буркан с херметичен капак смесете всички съставки за дресинга и разбийте добре. Излейте около половината от дресинга върху салатата и размесете добре.
Оставете салатата в хладилник за 2 часа или по-дълго. Колкото по-дълго я оставите, толкова по-добре ще се смесят вкусовете. Поднесете салатата залята с останалия дресинг.