2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
2 стръка праз - само светлата част, нарязан
2 стебла целина, нарязани
4 скилидки чесън, разполовени
1 с.л. пресни листенца мащерка
2 консерви бял боб (425 гр), отцедени и измити
4 чаши пилешки бульон
морска сол и прясно смлян черен пипер
В голяма тенджера разтопете маслото и зехтина на среден огън. Добавете нарязаните праз и целина. Гответе около 3 минути, като разбърквате, докато омекнат. Прибавете чесъна, мащерката и боба. Налейте и бульона и намалете огъня, така че ястието да закъкри. Гответе около 20 минути, докато омекне чесънът.
Отделете 2 чаши от супата и ги пасирайте (включително целия чесън). Прехвърлете пюрираната супа обратно в тенджерата. Разбъркайте, докато се смеси добре. Подправете със сол и черен пипер на вкус и поднесете.