1 голяма тиква
2 с.л. масло
4 скилидки чесън, счукани
2 нарязани моркова
1 средна глава лук, нарязана
8 чаши пилешки бульон
3 чаши тиква цигулка, обелена и нарязана на малки кубчета
3-4 нарязани домата
2 консерви по 420 гр. боб (сорт по желание), отцедени и измити
3 чаши пресен спанак, почистени и нарязани едро
сол и черен пипер на вкус
За тиквената купа:
Загрейте фурната на 200 градуса. Отрежете дъното на една тиква, издълбайте семето и отделете внимателно средата. Налейте 1,5 см. вода в стъклен съд за печене, достатъчно голям да побере тиквата. Поставете я с разрязаното капаче надолу. Печете, докато средата омекне добре (около 30 минути). В голям тиган с дебело дъно разтопете 1 с.л. масло или зехтин. Сложете тиквата и я запържете, докато покафенее приятно.
За супата:
Разтопете маслото в съд с двойно дъно. Добавете чесъна, морковите и лука и запържете, бъркайки периодично, докато зеленчуците леко покафенеят (5-7 минути). Добавете бульона, тиквата, доматите, солта и пипера и оставете да заври. Намалете котлона, докато супата закъкри, и гответе, докато тиквата омекне напълно (около 20 минути).
Прехвърлете 3 чаши от супата в блендер и пюрирайте на гладка каша. Върнете пюрето в тенджерата със супата. Добавете осцедения боб и спанака и гответе на умерен огън, докато бобът се загрее, а спанакът се спаружи – около 5 минути.
Поднесете супата в супник от печената тиква.