Продукти за боба:
250 г зрял (червен) боб
1 морков
1 глава кромид лук
2 с. л. олио
2 с. л. доматено пюре
бялата част от 1 стрък праз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сух магданоз
1 стрък целина
сол на вкус
Продукти за ориза:
ориз – 1 ч. ч.
праз лук – 1 стрък (може и по-малко) или 1 глава кромид лук
морков – 1 бр.
олио – 3-4 с. л.
сол
черен пипер
магданоз
Фасулът се накисва за 24 часа в студена вода. Сварява се по стандартната процедура в 3 различни води, без да се посолява, като няколко черпака от бульона се заделят. Лукът се нарязва на филийки, а морковът на малки парченца. В сгорещеното олио за около минута се запържва червеният пипер, лукът и морковът, прибавя се свареният и добре изцеден фасул и се поръсва с нарязаната на едро целина, джоджен и останалите подправки. Разрежда се разтвореното в малко вода доматено пюре и заделения бульон от фасула и се оставя да поври, докато остане на мазнина.
Оризът и нарязаните морков и праз (кромид) се запържват за 1-2 минути в олиото и се заливат с 3 ч. ч. гореща вода. Щом се свари оризът, ястието се сваля от печката и се прибавят подправките.
На дъното на порционна чиния се сипва от боба. Около него се сипва от ориза и се гарнира по желание.