25 Май 2016
15960
Снимков материал: pixabay.com
Знаете ли че, бобът съдържа най-много витамини. Това са В6, В9, В1, В2, витамин A, С, РР, богат е на желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, молибден и на фибри.
Има над 200 вида боб - бял, черен, червен, жълт, шарен и други, пише gotvach.bg. Шареният боб съдържа на 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Който има проблеми с високо кръвно налягане, може да консумира черния боб - той сваля кръвното. Мексикански изследователи са установили, че той съдържа протеини, които действат като антиоксидант.
Бобът освен това понижава глюкозата, холестерола и триглециридите. При консумация на зрелия фасул се наблюдава и намаляне нивото на кръвната захар, укрепване на ставите и диуретично действие.
Бобът е богат на много белтъчини - 23.3%, и въглехидрати - 55.5%. Хората, страдащи от проблеми със жлъчката, трябва да избягват консумацията на бобови култури.
Бобовите култури е нужно да бъдат добре сготвени, тъй като, ако са недоварени, съдържат отровни вещества. Ако се получи натравяне, може да усетите силно главоболие, повръщане и поява на жълта кожа.
Бобът има противовъзпалително и диуретично действие. Старият боб лекува болки в ставите особено когато има подуване, има много добро действие при артрит и ревматизъм. Помага и при ишиас, подагра, пясък в пикочния мехур и бъбреците.
Магнезият в боба е едно от веществата, които спомагат за здравето на ставите и костите. Когато в нашия организъм липсва магнезий, ставаме нервни и раздразнителни и тогава сме склонни към диабет и стрес.
Ако не готвите често боб заради газовете в червата, тогава може да го приготвяте с подправки като куркума, мента, джоджен, розмарин и кориандър. Гозбите с тях намаляват газовете, които се образуват в повечето случай.
Бобът освен това понижава глюкозата, холестерола и триглециридите. При консумация на зрелия фасул се наблюдава и намаляне нивото на кръвната захар, укрепване на ставите и диуретично действие.
Бобът е богат на много белтъчини - 23.3%, и въглехидрати - 55.5%. Хората, страдащи от проблеми със жлъчката, трябва да избягват консумацията на бобови култури.
Бобовите култури е нужно да бъдат добре сготвени, тъй като, ако са недоварени, съдържат отровни вещества. Ако се получи натравяне, може да усетите силно главоболие, повръщане и поява на жълта кожа.
Бобът има противовъзпалително и диуретично действие. Старият боб лекува болки в ставите особено когато има подуване, има много добро действие при артрит и ревматизъм. Помага и при ишиас, подагра, пясък в пикочния мехур и бъбреците.
Магнезият в боба е едно от веществата, които спомагат за здравето на ставите и костите. Когато в нашия организъм липсва магнезий, ставаме нервни и раздразнителни и тогава сме склонни към диабет и стрес.
Ако не готвите често боб заради газовете в червата, тогава може да го приготвяте с подправки като куркума, мента, джоджен, розмарин и кориандър. Гозбите с тях намаляват газовете, които се образуват в повечето случай.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари