Карфиолът (цветното зеле) се счита за суперхрана поради изключително богатия си хранителен профил.
Богат е на фибри, витамини B и C и съдържа висока концентрация на антиоксиданти, включително каротеноиди и глюкозинолати, които допринасят за характерната и интензивна миризма при готвене на карфиол.
Глюкозинолатите могат да допринесат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и тумори.
Що се отнася до витамин С, който се съдържа в значително количество в карфиола, той е необходим за здравето на костите и зъбите, заздравяването на рани, както и за по-доброто усвояване на желязото. Витамин B6, който също е в изобилие, участва в протеиновия метаболизъм, имунните функции и развитието на мозъка на детето преди раждането и детството.
Карфиолът съдържа и витамин К, който е важен за метаболизма, както и фолати, които са необходими за създаването на ДНК и друг генетичен материал, така че са необходими по време на бременност, за да се намали рискът от развитие на нарушения в невралната тръба на плода.
И накрая, фибрите са ценни за стимулиране на храносмилателната система, предотвратяване на запек и помагат за поддържане на оптимално телесно тегло.
Карфиолът е много благородна храна, която може да се вари на пара или във вода, да се задушава, пече, пържи, да се прави на пюре или на вкусна гъста супа, да се приготвя на салата, да се пече на фурна със сирене и галета...