Богата КОЛЕДНА ТОРТА : Това е една торта, която всички много обичаме, правя я специално за Коледа…Сушени плодове и шоколад - уханието е неописуемо, а вкусът - вълшебен! Естествено, не трябва да чакате Коледа, за да я приготвите за семейството си - всеки друг празник е подходящ за това кулинарно вълшебство. Ето какво ви трябва, за да я опитате и вие:
Богата Коледна торта
Продукти:
За кората:
- 10 белтъка
- 200 г захар
- 100 г нарязани орехи
- 100 г нарязани сушени кайсии
- 100 г нарязани сушени смокини
- 100 г нарязани червени фурми 100 г
- нарязани желирани бонбони
- 100 г нарязан шоколад 100 г
- стафиди
- 200 г нарязани орехи
- 3 с.л.
За крема:
- 10 жълтъка
- 10 супени лъжици пудра захар
- 100 г черен шоколад
- 250 г масло или маргарин
Приготвяне:
Подгответе и нарежете сушените плодове, желираните бонбони, ядките и шоколада.
Бърках ги с ръце, защото желираните бонбони и сушените плодове бяха лепкави и ме беше страх да не залепне всичко. Добавете 3 супени лъжици брашно, за да разбиете всички парчета и разбъркайте отново.
Белтъците се разбиват на пяна с миксер, като постепенно се добавят 200 г захар. Колкото по-стегнато, толкова по-добре. Трябва да се получат твърди връхчета, а снегът да не пада от купата при обръщане.
Добавете нарязаните ядки, разбъркайте с лъжица и добавете предварително приготвените плодове... Загрейте фурната.
Застелете голяма тава с хартия за печене и изпечете кората (в моята фурна на средна температура (около 190°C) за около 15 минути на ниска степен). Ако температурата е твърде висока, плодовете ще изгорят.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар до получаване на гъста кремообразна смес с увеличен обем. Варете ги на водна баня за няколко минути, докато се сгъстят, като бъркате непрекъснато.
Когато е готово, добавете шоколада и разбъркайте, докато се разтопи и смеси с крема. Пресипете получения крем в друга купа и го оставете да изстине на стайна температура.
След това добавете маслото, което също е омекнало на същата стайна температура, след което разбийте с миксер, докато всичко се смеси хубаво на мек крем.
Охладената кора отстранете от хартията за печене. Разрежете я на три равни части (3 кори), след което ги съединете с крема. Оставете малко крем за страните на тортата, за да се изравни.
Изпекох кората на две партиди по 5 белтъка, тъй като тавата ми е малка, така че разделих сместа за корите на две и когато ги разрязах, получих 4 кори.
Готовата торта трябва да престои поне 24 часа, а още по-добре 36 часа.
Отгоре се залива с шоколадова глазура. Аз обикновено не слагам нищо върху шоколада, украсявам с плодове или настърган шоколад, но вие можете да украсите както искате.
Може да изпечете кората във форма 26 см, след което я разрежете на две или на три части. Ако кремът от 10 жълтъка не ви е достатъчен, можете да добавите още малко сметана, но това е основният вариант.