Боговицата на мама - избивахме се за парченце на Бъдни вечер, даже без паричка!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Боговицата на мама - избивахме се за парченце на Бъдни вечер, даже без паричка!
Боговицата на мама - избивахме се за парченце на Бъдни вечер, даже без паричка!
3144
Източник: blitz.bg
Боговицата на мама - избивахме се за парченце на Бъдни вечер, даже без паричка!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Боговица - с това звучно име в някои краища у нас се нарича обредният хляб за Бъдни вечер . Днес ви представям рецептата на моята майка за Боговица - в спомените ми е толкова мека и вкусна, че буквално се избивахме за парченце, даже и да не ни се паднеше паричката! Чудесен и дъхав хляб, който заслужава място на всяка трапеза! Ето необходимите продукти за Боговицата на мама :

Боговицата на мама

Продукти:

  • 500 гр брашно + за омесване
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 250-300 мл вода
  • 2 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 2 с.л олио
  • 1 с.л оцет

Приготвяне:

В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода.

Оставяме да шупне 20 минути.

Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая.

След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките ("изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие" ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа. 

Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио, но ако спазвате традицията, трябва да избягвате всички продукти от животински произход.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft