брашно - 1 кг
масло - 125 г краве
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
лимонада - 1 ч.ч.
сол - 1 с.л.
захар - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
оцет - 1 ч.л.
кисело мляко - 3 с.л.
мая - 1 кубче
Приготвяне
Затопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр.
яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета.
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се излива яйчено-млечната смес и закваската. Замесва се меко тесто, което се слага в предварително намазнен съд и се оставя на топло за около 60 минути, за да втаса.
От тестото се отделят 5 равни топчета по около 200 г, едно по-малко за оформяне на декорацията. От останалото тесто се оформя кръгла питка, която се поставя в центъра на предварително намазнена тава.
Разточваме първото топче на не много тънка кора, а отгоре се намазва обилно с масло. Същото се прави и с останалите топчета тесто. Намаслените кори се подреждат една върху друга и се нарязват с нож. Първо се срязват на четири, а след това всяка четвъртинка се нарязва на три триъгълника.
Получените триъгълници се навиват като кифли и се подреждат около централната питка. От последното останало тесто се приготвя малък орнамент, който символизира плодородието ( житен клас, грозде,ябълка). Намазваме питката с жълтъка на последното яйце и оставяме около 30 минути, за да втаса.
Питата се пече около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се излива яйчено-млечната смес и закваската. Замесва се меко тесто, което се слага в предварително намазнен съд и се оставя на топло за около 60 минути, за да втаса.
От тестото се отделят 5 равни топчета по около 200 г, едно по-малко за оформяне на декорацията. От останалото тесто се оформя кръгла питка, която се поставя в центъра на предварително намазнена тава.
Разточваме първото топче на не много тънка кора, а отгоре се намазва обилно с масло. Същото се прави и с останалите топчета тесто. Намаслените кори се подреждат една върху друга и се нарязват с нож. Първо се срязват на четири, а след това всяка четвъртинка се нарязва на три триъгълника.
Получените триъгълници се навиват като кифли и се подреждат около централната питка. От последното останало тесто се приготвя малък орнамент, който символизира плодородието ( житен клас, грозде,ябълка). Намазваме питката с жълтъка на последното яйце и оставяме около 30 минути, за да втаса.
Питата се пече около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари