Днес е Голяма Богородица - един от най-важните и почитани християнски празници. По традиция на трапезата се поднася обреден хляб , т.нар.
Богородична погача
Продукти:
30 гр. прясна мая (2/3 от едно кубче)
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. сол
3 с.л. захар
около 800 гр. брашно
4 с.л. олио
3 яйца
1 с.л. прясно мляко за намазване
за поръсване - сусам, маково семе
парче масло - за намазване
мед - за намазване
Приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл хладка вода заедно с 1 с.л. от захара и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
През това време пресейте останалото брашно в дълбок съд и оформете кладенче. Изипете вътре шупналата мая, добавяме топлото прясно мляко, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като заделите 1 жълтък за намазване отгоре.
Постепенно поемайки от брашното, замесете средно меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Оставете тестото да втаса покрито на топло, докато удвои обема си (около 40 минути).
Отделете около 1/3 от тестото за украсата в средата.
Останалото тесто разделете на 5 еднакви топки. Разточете ги на кръгли, тънки кори, като мажете всяка с мазнина. Подредете ги една върху друга, навийте на руло и нарежете на 16 триъгълника. Подредете триъгълниците по ръба на намазнена тавичка (може да я покриете и с хартия за печене).
От отделеното тесто оформете още 3 кори, намажете с мазнина и навийте на руло, което разделете на 4 по-големи "охлюва". Поставете ги изправени в средата на погачата.
Оставете да втаса отново и да напълни тавата, след което отгоре намажете със смес от отделения жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
Най-отгоре поръсете с парченца масло и семена по избор.
Изпечете погачата в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края може да покриете с алуминиево фолио, за да не се препече отгоре.
Извадете погачата върху решетка да се охлади и намажете с мед за разкош.
Да ви е сладко!