![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
Тесто:
3 чаши (от 250 мл) брашно
1 чаша прясно мляко
2 яйца
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички суха мая
1 супена лъжица олио
75 гр. маргарин
Плънка:
7-8 стръка пресен лук
2 яйца - сварени
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин/олио
1 супена лъжица олио
Отделете един жълтък от яйцата (за намазване).
Смесете брашното, захарта, солта, маята. С вилица леко разбийте яйцата и единия белтък. Млякото загрейте и в него добавете маргарина, за да се разтопи, докато е горещо млякото. Омесете от продуктите тесто, а след това доомесете с постепенно добавяне на олиото. Оставете го да втаса.
Плънка:
Докато втасва тестото, нарежете ситно лука, сварените яйца, посолете сместа, добавете черен пипер (на вкус), малко зехтин и объркайте добре.
След като втаса тестото, разделете на три части, така че едната да е по-голяма, а останалите две части - еднакви и по-малки по размер. Разточете кора с размера на тавата (26 см), поставете на дъното на тавата, върху нея поставете плънката.
Останатите две кори също разточете. Едната кора разрежете на кръгове, а другата - на 16 триъгълника, но без да ги прерязвате докрай, оставете външната страна неразрязана.
С помощта на точилка преместете върху плънката кората, която сте разрязали на 16 части. Хубаво наместете триъгълниците, след което 8 от тях (през един) повдигнете и обърнете назад. Вземете най-големия пръстен от другата кора, поставете то върху така получената форма от триъгълниците. Сега ги върнете обратно навътре, а повдигнете останалите 8 триъгълника и обърнете навън. Вземете втория пръстен от тесто и го поставяте вътре - отново повторете процедурата. По същия начин оформете всички пръстени и триъгълници. Средната кръгла част ще послужи за център на плетеницата.
Оставете баницата да втаса, намажете с жълтък, леко разбит с 1 супена лъжица мляко, печете на 180 градуса до готовност (зачервяване).