Представете си само - пухкав кекс, съчетан с неустоимо пухкав и кремообразен крем карамел! Не може да съществува такава вкусотия! Или? Гарантираме ви, че такова сладко изкушение не само съществува, но е и много лесно за приготвяне, а насладата от него трае с часове! Веднага бързаме да ви дадем продуктите за неустоимия Крем-карамелен кекс (или както е по-известен в кулинарните форуми Кодрит Кадир ):
Крем-карамелен кекс
Продукти:
За крем карамела:
- 800 мл прясно мляко
- 5 яйца
- 200 г захар
За кексовия блат:
- 1 яйце
- 100 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 100 г брашно
- 2 с.л.
За карамела:
- 6 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Първо взимаме кексова форма за печене, в която сипваме захарта за карамела. След това я слагаме внимателно на котлона, като държим с ръкавица, за да не се изгорим и захарта да се разтопи.
Като се карамелизира, я оставяме да изстине, а през това време приготвяме карамела. Смесваме всичките съставки в една купа и разбиваме с миксера. След като сме го разбили, изчакваме карамелът да изстине и да се втвърди, тогава изсипваме крем карамела.
След това приготвяме кексовата смес. Тя се приготвя в голяма купа, по най-бързия начин се сипват продуктите и се разбива с миксера. След това се изсипва внимателно върху крем карамела, само в средата, без да се разклаща. Слага се да се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути, не трябва да се препича. Пече се на водна баня.
След като е готов, е хубаво да се остави за около 5 часа да изстине, за да може да се извади хубаво в поднос.