Козунакът е един от символите на Великден и гост във всеки дом за празника. Показвали сме ви какви ли не рецепти: Царски козунак с локум, Козунак на конци с газирана вода, Мързелив козунак в хлебопекарна, Икономичен козунак с 1 яйце, а наскоро ви споделихме кои са 7-те тайни на перфектния козунак.
Козунак с течен шоколад
Продукти:
500 гр.брашно
21 гр. прясна мая (1/2 кубче прясна)
200 мл прясно мляко
3 яйца
130 гр. захар
60 гр. масло
40 мл олио
кората на 1/2 лимон
кората на 1/2 портокал
2-3 праха ванилия (1 капсула течна)
1 с.л. коняк (може ракия или друг твърд алкохол)
За плънката:
течен шоколад - 150 г
орехи - 100 г
За поръсване:
кристална захар
филирани бадеми
Приготвяне:
Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.
Пресейте брашното 2-3 пъти.
Разбийте яйцата (1 жълтък отделете за намазване на козунака) със захарта много добре. Прибавете ванилията, алкохола, втасалата вече мая, настърганите кори от лимона и портокала. Разбъркайте всичко и започнете да добавяте по малко от брашното и половината от смесените масло и олио.
До този момент може да работите и с миксер. Доомесете с останалото брашно на ръка. Когато брашното е поето изцяло, започнете да прибавяте останалата мазнина, като разтегляте тестото, намазнявате и прегъвате на плик. Това направете на 3-4 пъти, докато се абсорбира напълно.
Сложете готовото тесто в намазнен съд и го покрийте с фолио. Оставете на топло да втаса за около 2 часа.
Разтопете в микровълнова фурна шоколада за 30 секунди, за да се втечни. Разделете втасалото вече тесто на три части. От всяка оформете продълговата елипса. Намажете с разтопения шоколад и поръсете с нарязани или смлени орехови ядки. Откъм дългата страна навийте на руло и леко усучете. Така направете и с останалите две части. Оформете на плитка и поставете в подмазан съд, в който ще печете.
Следва отново втасване за около 30 минути. Разбъркайте отделения жълтък с малко вода и намажете козунака. Поръсете със захар и филиран бадем и печете в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 25-30 минути