Днес ви предлагаме да приготвите с нас невероятно вкусен сладкиш по стара немска рецепта от едно от най-популярните списания в миналото. Обикновено се приготвя със сезонни плодове, затова предлагаме сливи като пълнеж, а освен това се поръсва с вкусни трохи, наречени " щройзел ".
Плодовият сладкиш става изключително нежен, благодарение на кремообразното тесто, ефирен и сочен заради пълнежа.
Немски сладкиш на трохи
Продукти за тестото (за форма с диаметър 24 см):
50 г масло
2 яйца
250 г брашно
125 г захар
10 г ванилова захар
щипка сол
6 г бакпулвер
125 мл прясно мляко
За пълнежа:
600-700 г сливи
За трохите:
100 г брашно
80 г захар
80 г масло
канела на вкус
Приготвяне:
Чукнете яйцата в подходящ съд, достатъчно дълбок, за да не пръска сместа при разбиване.
Изсипете двата вида захар в яйцата, добавете щипка сол и разбийте с миксер. Трябва леко да се сгъсти.
След това налейте разтопеното масло и разбъркайте добре.
Комбинирайте брашното с бакпулвера и добавете на порции към яйчената смес. Направете същото с млякото. Бийте тестото с помощта на миксер.
Поставете хартия за печене на дъното на формата и намажете отстрани с масло.
Сега прехвърлете тестото и сложете сливите върху него. Ако ползвате по-кисел сорт, поръсете със захар (няколко супени лъжици).
След това пригответе трохите, т.е. щройзела. Изсипете брашното, захарта и студеното масло в купа. С пръсти направете сместа на трохи.
Сега поръсете трохите върху сладкиша, а отгоре поръсете с канелата.
Загрейте фурната на 190 °. Печете сладкиша 50 - 55 минути в зависимост от фурната.
Трохите отгоре трябва да порозовеят. Можете да проверите готовността с клечка за зъби.
По желание може да украсите сладкиша с бита сметана, но и само с пудра захар е изключително вкусен!
Да ви е сладко!