8 резена пресни зелени домати (по възможност равни по големина)
4 резена прясна моцарела
За дресинга:
1/4 чаша пресен лук
1/4 чаша пресен естрагон
1/4 чаша пресен магданоз
1 с.л. прясно изстискан лимонов сок
1 с.л. бял винен оцет
1 ч.л. паста от аншоа (може и повече, ако харесвате вкуса)
1 чаша майонеза
1/2 чаша заквасена сметана
сол и черен пипер
Нарежете доматите и моцарелата на еднакви по дебелина и диаметър резени. Подредете купчинки, започвайки от резен домат, след това - резен моцарела и още един резен домат. Върху всяка купчинка поръсете по 1-2 супени лъжици от предварително приготвения дресинг.
За дресинга:
Най-добре да използвате за приготвянето му кухненски робот или блендер. Отмерете необходимото количество пресен лук, естрагон и магданоз и ги сложете в купата на робота. Смелете, докато се нарежат фино, след това добавете лимоновия сок, оцета и пастата от аншоа (може и намачкана аншоа от консерва). Смелете още няколко оборота, след което добавете майонезата, сметаната, сол и черен пипер на вкус. Пуснете робота за още 20-30 секунди, докато всичко се смеси много добре. Охладете няколко часа, преди да използвате.