За корите:
250 гр. масло
150 мл прясно мляко
6 супени лъжици захар
1 супена лъжица екстракт от ванилия
кората от 1 лимон
600 гр. брашно
1 равна лъжица сода
щипка сол
За крема:
10 супени лъжици захар
600 мл прясно мляко
6 супени лъжици брашно
200 гр. шоколад за готвене
125 гр. масло
200 гр. счукани орехи
Стъпка 1: Маслото, размекнато на стайна температура, хубаво разбийте със захарта, докато се получи гъста кремообразна смес. Постепенно добавете млякото, докато сместа се хомогенизира.
Добавете кората от лимон и брашното, смесено със содата. Замесете, докато получите хубаво гладко тесто.
Стъпка 2: Вземайте парчета от тестото и с точилка ги разточвайте на колкото е възможно по-тънка кора. С помощта на тавата за печене изрежете кората с правилна форма. Трябва да получите общо 9 кори. Набодете ги с вилица и ги изпечете в плитка тава в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато поставите корите да се пекат, намалете на 160 градуса. В зависимост от фурната печете 5-7 минути, докато корите само леко се зачервят.
Стъпка 3: За приготвянето на крема сложете захарта постепенно да се стопи в подходящ съд, за да се получи карамел. Не бъркайте!
В част от млякото разтворете брашното. Когато захарта стане на карамел, добавете постепенно част от млякото без брашно и оставете да къкри на тих огън, докато се разтопи карамелът. След това добавете и млякото с брашното, оставете отново да заври и да започне да се сгъстява, докато стане гъст крем.
Стъпка 4: Намалете температурата на котлона докрай и прибавете шоколада, начупен на парчета, за да се разтопи. Добавете маслото. Щом дръпнете сместа от огъня, объркайте с натрошените орехи.
Стъпка 5: Слепете корите веднага с горещия крем. Цялата торта се намазва отстрани и отгоре с останалия крем, след което се украсява по желание с още орехи. Оставя се да се охлади и да се слеят добре вкусовете, след което се поднася.
СЪВЕТ: Тази торта може би ще ви отнеме повече време за подготовка, но ще ви награди с прекрасен вкус. А представете си изражението на гостите, когато ги почерпите с едно такова парче!