Ако харесвате тесто във всякакви форми, тогава тази рецепта ще ви зарадва.
Гръцките понички са лесни за приготвяне и сигурно вече имате всички съставки в кухнята и е невъзможно да им устоите, затова ви съветваме да направите двойна доза.
Гръцкото име на тази сладост е Лукумадес и много хора пътуват до Гърция само, за да опитат вкуса им! Ние пък имаме рецептата за домашни Лукумадес, с която да сюрпризирате близките си:
Гръцки понички Лукумадес
Необходими съставки:
За тестото:
1 чаша (240 милилитра) хладка вода
½ чаша хладко бадемово мляко (може да използвате и обикновено краве мляко)
2 чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
щипка сол
1 супена лъжица олио + олио за пържене
За сервиране:
Захар, мед канела, ядки (смлени или нарязани), пудра захар
Приготвяне:
Смесете сухите съставки, включително маята. След това добавете хладката вода и млякото и разбъркайте добре съставките, докато получите течна смес като тесто за палачинки.
Покрийте тестото с фолио и го оставете за един час.
Когато тестото е готово, сложете олио в по-дълбок съд и го загрейте. Когато олиото се загрее добре, сложете в него една чаена лъжичка от сместа.
Изпържете около четири понички наведнъж до златисто кафяво, след което поставете върху хартия, за да се отцедят от мазнината.
Поръсете поничките с мед, канела и натрошени ядки или пудра захар.
Приятен апетит!