На богатството на турската кухня може само да се завижда. Кулинарните традиции на Турция са се развивали през вековете, поглъщайки най-доброто от опита на номадските турци, уменията на готвачите от средиземноморския регион и арабските хранителни обичаи. Трите стълба на съвременната турска кухня са продукти от брашно, кебапчета и супи. Днешната ни рецепта принадлежи към първата от тези категории. Турският катмер е изключително просто ястие, но много вкусно!
Лесна рецепта за турска баница
За тези, които са били в Турция само като туристи, баницат се свързва предимно за закуска или десерт. На практика има повече от дузина рецепти. Приготвят се на тиган и във фурна, от тесто с мая и без мая. Е, за пълнеж може да послужи почти всичко!
Съставки
- 500 г брашно
- 300 мл вода
- 150 г разтопено масло
- 100 мл растително масло
- 1 яйце
- 1 ч.л сол
- зелен лук
- магданоз
Приготвяне
Разбийте яйцето в брашното, солта. Замесете меко тесто , като постепенно добавяте вода. Когато тестото е готово, го сложете в дълбока купа, покрийте с домакинско фолио и оставете за половин час.
Разделете тестената маса на четири равни части . Всяка от тях разточете на възможно най-тънка кора.
Смесете зеленчуци и масло. Смажете добре първата кора от тестото със сместа, поръсете половината лук и магданоз по цялата й повърхност, поставете втората отгоре.
Отделно поставете трета, като извършите същата процедура с нея, както с първата, поставете четвърта отгоре. Сега нарежете двата "сандвича" на ивици .
Разточете малко получените ленти, след което ги запържете в тиган на умерен огън от двете страни, докато се появи характерна коричка. Това е всичко!