Исторически погледнато, Етиопия е страна, която с право може да бъде наречена люлка на световната кафе култура
Страната е разделена на три региона: по-развитата северната и централната част (където е столицата Адис Абеба) и южната част на Етиопия, известна със своята екзотика, но по-слабо развита от гледна точка на туристическата инфраструктура.
Днес ви предлагаме рецепта, която етиопците използват при болки в стомаха . Това е лек от народната медицина, наречен „Bunna keyamar ке Ghar“ или казано по нашенски – „ На кафе с мед .“
Рецептата е проста: 1 малка лъжичка смляно кафе и 2 супени лъжици мед (не се добавя вода!)
Разбърква се добре, докато се получи каша с доста тъмно кафяв цвят.
Етиопците го ядат с лъжица като десерт и след един час в стомаха има единствено тишина и спокойствие.
В допълнение, тази смес е доста вкусна – кафето на прах леко тушира прекомерната сладост на меда.
Интересно е да се отбележи, че при смесването на двете съставки се получава една маса с много тъмен цвят. Това се дължи на антисептичните свойства на кафето и стягащите свойства на меда