Възпалението, въпреки че е важна част от нашата имунна система в отговор на реални заплахи, винаги прави повече вреда, отколкото полза.
Такива възпаления са източник на хронични заболявания като артрит, астма, дори и множествена склероза. В борбата срещу такива заболявания ви е необходима диета като тази.
Храната е важна част в борбата с възпаленията, които можем да контролираме.
Предимства на куркумата, черния пипер и доматите
Съставката, която е част от традиционната китайска кухня има много векове и има много предимства
Основното предимство е неговият изключително мощен противовъзпалителен ефект. При изследване се показа, че по време на консумация на куркума, страдащите от артрит, образуването на възпалителни вещества намалява, докато образуването на противовъзпалителни средства е геометрично се увеличава. Тези изследователи оприличават куркумата на джинджифила, показвайки, че ефективността му е дори по-висока от тази на джинджифила .
Доматите са пълни с ликопен, което им придава червения цвят. Те са с много антиоксиданти, които намаляват риска от рак , честотата на сърдечни заболявания поради понижаващи холестерола. Способността на нашето тяло да абсорбира ликопен значително се увеличава.
Консумацията на черен пипер, заедно с куркума максимизират техните ефекти. Черният пипер съдържа пиперин, вещество, което увеличава способността на тялото ни да усвоява куркумата с 2000%! . Дори като единствена съставка е в състояние да се бори срещу окисление и стимулира здравословното храносмилане
Рецепта
• ¾ чаша чери домати, измити и нарязани наполовина
• 1 доматено пюре
• ½ чаша зеленчуков бульон с ниско съдържание на сол
• 1 млян лук и ситно нарязан
• 2 млени скилидки чесън, или ситно нарязани
• 2 супени лъжици куркума на прах
• 1 супена лъжица кокосово масло
• 1/4 супена лъжица сол
• 1 супена лъжица изсушена босилек
• 1 супена лъжица ябълков оцет
• прясно смлян черен пипер, добавете на вкус
Запържете лук и чесън в кокосово масло до средна температура за 1 минута.