Наскоро всички станахме наясно колко плодовете и зеленчуците могат да бъдат заразени. Затова трябва да се научим как да намалим нивото на пестицидите.
Пестицидите не могат да се измият само с вода!
Измиване на плодовете и зеленчуците с оцет
Мнозина използват смес от вода и оцет, където се добавя три пъти повече вода от оцет. Това е брилянтно решение за отстраняване бактериите. Проучванията показват, че тази смес може да премахне дори 98% от бактериите. Оставете плодовете или зеленчуците да престоят 10 до 20 минути в тази течност, а след това изплакнете с вода.
Направете домашен чистач за плодове и зеленчуци
Течността поставете в бутилка с пулверизатор. Плакнат се плодовете и зеленчуците и се оставят да престоят десетина минути, а след това просто изплаквате.
1 супена лъжица лимонов сок, 2 супени лъжици сода за хляб, 1 чаша вода.
1 супена лъжица лимонов сок, 2 супени лъжици ябълков дестилиран оцет, 1 чаша вода.
За продукти с висок процент на пестициди опитайте тази формула:
1 чаша вода, половин чаша ябълков оцет, 1 супена лъжица сода бикарбонат и няколко капки екстракт от семена на грейпфрут. В тази смес оставете продукта да престоят един час.
Обелете плодовете или зеленчуците
Това често е най-добрият начин да се намали количеството на пестицидите, особено когато става дума за ябълките, които са най-замърсени. Преди да ги обелите, добре ги измийте с вода, за да не се предават химикалите нататък.
Ако можете, яжте само вътрешните слоеве, тъй като външните заради пръскане съдържат висока концентрация химикали.